• Geometrija kotača: Najbolji recept za sigurnost vožnje i trajnost novih guma, ali i ovjesa
  Objavljeno 21.11.2020.

  Provjera geometrije kotača preporučuje se prilikom svake sezonske promjene guma kako bi automobil bio siguran i kako bi gume trajale dulje. Geometrija kotača izuzetno je važna za sigurnost automobila i trajnost guma. Ako je geometrija nepravilna, vozilo se lakše zanosi, ima dulji zaustavni put, ali i puno više troši gume.

  Također, povećava se buka. Ako kupujete nove gume, geometriju svakako treba provjeriti i po potrebi namjestiti kako se gume ne bi odmah počele nepravilno trošiti. To im rapidno smanjuje vijek. Trenutno traje akcija provjere geometrije kotača u AutoZubak servisima u Zagrebu i iznosi 99 kn, čime se čuva sigurnost vozila i gume od prekomjernog i nepravilnog trošenja.

  Dovoljno je svega 15 minuta za provjeru geometrije. To se radi na tehnološki suvremenom laserskom stroju koji za nekoliko trenutaka mjeri pozicije svih kotača i po potrebi preporučuje podešavanje geometrije. Automobil se stavi na dizalicu, montiraju se senzori na kotače, stroj skenira njihovu poziciju i ispisuje stanje geometrije na A4 papiru uz fotografiju vozila.

  Ključ sigurnosti na cesti je u tvornički zadanim parametrima geometrije. Trag, nagib i zatur svaki proizvođač propisuje za svoje pojedine modele i te se mjere moraju poštivati. Nekadašnje mehaničke i optičke instrumente zamijenili su suvremeni laserski uređaji koji su brži i precizniji. Zato se provjera zove „quick-check“ i najbolje ju je provesti prilikom svake sezonske izmjene guma jer ćete znati jesu li postavke traga i nagiba u tvornički propisanim parametrima.

  Provjeru geometrije ne bi smjeli propuštati niti vozači koji koriste cjelogodišnje gume. Tim više jer je poznato da do narušavanja zadanih odnosa dolazi i protekom vremena, kao posljedica trošenja elemenata ovjesa, naročito tzv, selen blokova na vilicama ili sponama, ali i homokinetičkih zglobova, kugli, amortizera…

  Zapravo, dovoljno je jedno nespretno penjanje na rubnik ili jači udarac u rupu i geometrija se već može pokvariti. Doduše, tijekom sezone duge šest mjeseci vozaču se to dogodi više puta na našim lošim cestama i zato se preporučuje provjera i, po potrebi, namještanje.

  Provjera i namještanje geometrije poslovi su za profesionalce, a cijena je mala u usporedbi s troškovima koje možete imati ako ju zanemarite.

  izvor: jutarnji.hr/autoklub