• HPD „GOJZERICA“ Prvi izlet novom planinarskom stazom „Štamparov put“ na Dilj-gori
  Objavljeno 19.11.2020.

  U organizaciji HPD,,Gojzerica“ iz Požege, odnosno njene oriovačke podružnice, organiziran je prvi izlet novom srednje zahtjevnom planinarskom stazom, jugozapadnim padinama i vrhovima Dilj-gore, dugom 16 kilometara, pod znamenitim nazivom,,,Štamparov put“. Početna i završna točka ove kružno-povratne staze je u oriovačkoma parku, kod poznatog spomenika Turska česma. a okretna kod rodne kuće dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu. Planinarska staza na nekoliko mjesta preklapa se s nedavno otvorenom planinarskom obilaznicom „ Dr. Andrija Štampar,  što daje dodatnu vrijednost i težinu  ovom lokalitetu, jer dokazuje  koliki je velik interes, značaj i potencijal  za planinarenje i uživanje u prirodnim ljepotama na ovom dijelu Dilj-gore.

  Šezdesetak planinara  iz HPD ,,Gojzerica“ i njihovih prijatelja iz HPD ,,Dilj“ iz Slavonskoga Broda, među kojima i nekoliko onih koji će tek postati planinari, prije polaska je pozdravio načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić. Nakon zajedničkog fotografiranja i paljenja svijeća ispred spomenika poginulim braniteljima u oriovačkom parku, vesela družina uputila se po lijepom jesenskom vremenu prema Kasonjskom vrhu (352 m n/v), najvišoj  točki sjeverozapadnog dijela Dilj- gore, gdje je uslijedilo kraće zadržavanje i drugo zajedničko  fotografiranje. Nakon kraćeg odmora krenuli su blagim spustom i  bez većeg zamora prema  drenovačkoj  strani Dilja, u dolinu Vrhovci i Malenišće, a potom su  stigli do Štamparove bašče, gdje ih je  Karlo Tomljenović upoznao sa značajem ovog lokaliteta. Obogaćeni spoznajama iz dijela života obitelji Štampar, laganim hodom izletnici su stigli do jednog od najstarijih spomenika kulture nulte kategorije iz 14 stoljeća, do crkve sv. Demetrija u Brodskom Drenovcu. Nakon što su ovu kulturnu vrijednost pogledali izvana i iznutra, te se uvjerili u razloge zbog kojih  ima najviši stupanj zaštićenosti, te nakon trećeg zajedničkog fotografiranja, uputili su se do rodne kuće dr. Andrije Štampara u središtu Drenovca. Upoznavši se s mjestom i kućom u kojoj je rođen jedan od najvećih svjetskih znanstvenika i humanista, te nakon kraćega odmora i osvježenja na  Štamparova bunaru, nešto izmijenjenom rutom uslijedio je povratak prema Oriovcu.

  Ugodno iznenađenje na povratku, prije spuštanja u Oriovac, za pomalo umorne izletnike, na imanju Miroslava Medunića  pripremili su oriovački vatrogasci, koji su ih dočekali s pravim planinarskim grahom i čašicom raspoloženja. Zadovoljni i obogaćeni novim iskustvima i spoznajama, planinari-izletnici razišli su se u popodnevnim satima, uz obećanje  da će ovaj doživljaj uskoro ponoviti. Odličnu pripremu i organizaciju prvog izleta planinarskom stazom ,,Štamparov put“ proveli su voditelj podružnice HPD ,,Gojzerica“ iz Oriovca Zoran Ivezić i njegov zamjenik Jurica Sudar, te članovi Miroslav Medunić i Karlo Tomljenović, a stručni vodiči izleta bili su Višeslav Turković i Karlo Tomljenović.

  I za kraj jedna zanimljivost za one koji na ovom izletu nisu bili, a vezana je za novu planinarsku stazu. Odnosi se na Ambrozija Štampara, oca dr. Andrije Štampara, koji je upravo ovom  trasom, dok je bio učitelj u Oriovcu  prije nešto više od stotinu godina, hodio do svog velikog voćnjaka i vinograda(Štamparove bašče) podno drenovačkog brda Zekinac. Poznato je da je učitelj Štampar od uroda iz voćnjaka i vinograda stvarao dodatni prihod i  zaradu, sa čime je lakše uzdržavao brojnu obitelj i školovao mladog Andriju na fakultetu u Beču, jer ni u ono vrijeme učiteljske plaće nisu, kao ni danas, bile baš nešto velike. Ovo je tek mali  detalj iz bogatog  životnog  mozaika poznate obitelji Štampar, koja je zaslužna što je Brodski Drenovac  svrstan na svjetsku kartu rodnih mjesta poznatih i velikih.

  Tekst: Franjo Memedović/Foto: K. Tomljenović

  Izvor: pozeskivodic.com